7 september 2023

De keto eetwijzer: wat te eten en te vermijden

De Keto Eetwijzer: Wat te Eten en te Vermijden

Opzoek naar een keto eetwijzer? Een ketogeen dieet is een koolhydraatarm dieet dat gericht is op het veranderen van de manier waarop je lichaam energie produceert, waarbij het in plaats daarvan ketonen gebruikt voor brandstof in plaats van glucose. Bij een keto dieet is het belangrijk om voedingsmiddelen te vermijden die rijk zijn aan koolhydraten en suikers, terwijl je voedingsmiddelen eet die rijk zijn aan vetten en matige hoeveelheden eiwitten. Hier zijn enkele voedingsmiddelen die je wel en niet mag eten bij een ketogeen dieet:

Voedingsmiddelen die je kunt eten volgens de keto eetwijzer:

  1. Vetten: Gezonde vetten zijn een belangrijk onderdeel van een keto dieet. Denk aan avocado’s, olijfolie, kokosolie, noten, zaden, en vette vis zoals zalm.
  2. Eiwitten: Eet matige hoeveelheden eiwitrijke voedingsmiddelen zoals vlees, gevogelte, vis, eieren, zuivelproducten (bij voorkeur volvette), en tofu.
  3. Laag-koolhydraatgroenten: Groene bladgroenten zoals spinazie, boerenkool, broccoli, bloemkool, en courgette zijn goede keuzes omdat ze weinig koolhydraten bevatten.
  4. Zuivelproducten: Kies voor volvette zuivelproducten zoals room, boter, en kaas, maar vermijd zuivel met toegevoegde suikers.
  5. Noten en zaden: Amandelen, walnoten, chiazaad en lijnzaad zijn goede bronnen van gezonde vetten en vezels.

Voedingsmiddelen die je moet vermijden volgens de keto eetwijzer:

  1. Suikers en koolhydraten: Beperk suikerhoudende voedingsmiddelen zoals frisdrank, snoep, gebak, brood, pasta, rijst en aardappelen.
  2. Verwerkte voedingsmiddelen: Vermijd sterk bewerkte voedingsmiddelen, die vaak verborgen suikers en ongezonde oliën bevatten.
  3. Fruit: Hoewel sommige bessen in kleine hoeveelheden kunnen worden geconsumeerd vanwege hun lage koolhydraatgehalte, moet je over het algemeen fruit met een hoog suikergehalte vermijden.
  4. Peulvruchten en granen: Dit omvat bonen, linzen, erwten, en granen zoals havermout en quinoa, vanwege hun koolhydraatgehalte.
  5. Alcohol: Alcohol bevat doorgaans veel suikers en kan ketose onderbreken. Het is het beste om alcoholische dranken te vermijden of ze met mate te consumeren.

Dit lijstje bevat alleen voorbeelden van de meest gegeten producten in die categorie maar er zijn natuurlijk veel meer producten die niet in dit lijstje staan die ook kunnen worden gegeten bij een keto-dieet. Iets wat nog niet is benoemd maar zeker wel belangrijk is, is het drinken van water, minimaal 2 liter per dag, zoals in bijna elke dieet.

Op het eerste gezicht klinkt een keto-dieet erg extreem en zwaar maar de werkelijkheid is tóch anders want met behulp van verschillende keto-dieeten maak je het jezelf makkelijker. Daar kun je gerechten vinden die rekening houden met alle aspecten van het keto-dieet zonder dat je daadwerkelijk door hebt dat het keto gerechten zijn.

Het is belangrijk om te onthouden dat een ketogeen dieet niet voor iedereen geschikt is en dat het raadzaam is om met een gezondheidsdeskundige te overleggen voordat je grote veranderingen in je dieet aanbrengt. Bovendien is het belangrijk om goed gehydrateerd te blijven en ervoor te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, aangezien een strikt ketogeen dieet bepaalde voedingsstoffen kan beperken. Het zijn velen al gelukt om veel kilos kwijt te raken, ben jij de volgende die aansluit aan deze startende community?

Gerelateerd

Wat maakt een restaurant chic
Mandu Koreaanse dumplings maken
Snelle kimchi maken

Volg mij op

Uitgelicht

De meest recente gerechten

Wat maakt een restaurant chic
Mandu Koreaanse dumplings maken
Snelle kimchi maken
8 Koreaanse gerechten die je echt moet proberen

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.