13 december 2022

Het verschil tussen veganistische en vegetarische diëten – is het ene beter dan het andere?

Vegetarisme en veganisme zijn al tientallen jaren onderwerp van discussie, waarbij veel mensen zich aangetrokken voelen tot het idee van een vleesvrij dieet om ethische, milieu- en gezondheidsredenen. Maar wat is het verschil tussen de twee? Is het ene beter dan het andere? Om deze vraag te beantwoorden, is het belangrijk het onderscheid te begrijpen tussen veganistische en vegetarische diëten. Vegetarisme sluit alle dierlijke voedingsmiddelen uit, zoals vlees, vis, gevogelte en zeevruchten, terwijl veganisme alle van dieren afkomstige producten uitsluit, waaronder zuivel, eieren en honing. Als gevolg daarvan wordt veganisme vaak beschouwd als een strengere vorm van vegetarisme, omdat het alle ingrediënten van dierlijke oorsprong uitsluit. Hoewel veganisme en vegetarisme allebei goed zijn voor het milieu en een gezonde manier van eten kunnen zijn, heeft elk zijn eigen voor- en nadelen.

Introductie

Vegetarisme is een dieet dat bestaat uit plantaardig voedsel en soms zuivelproducten of eieren bevat, terwijl veganisme een striktere vorm van vegetarisme is die alle dierlijke ingrediënten uitsluit, inclusief voedingsmiddelen als zuivel, eieren en honing. Veel mensen kiezen voor een vegetarisch of veganistisch dieet om gezondheidsredenen, zoals het verlagen van hun risico op het ontwikkelen van hartziekten of type 2 diabetes. Sommige mensen volgen een vegetarisch of veganistisch dieet om ecologische of ethische redenen, zoals het verminderen van hun ecologische voetafdruk of het verbeteren van dierenwelzijn. Sommige mensen volgen een combinatie van vegetarisch en veganistisch dieet. Bij het kiezen van een plantaardig dieet is het belangrijk ervoor te zorgen dat je voldoende van alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt, omdat deze voedingsstoffen in vegetarische en veganistische diëten moeilijker te verkrijgen zijn dan in omnivore of carnivore diëten. Er zijn bijvoorbeeld maar een paar veganistische voedingsmiddelen die een volledige bron van eiwitten zijn, zoals tofu en peulvruchten. Een vegetarisch dieet kan ook eiwitarm zijn als het geen zuivelproducten als eiwitbron bevat, aangezien de meeste mensen in het Westen als vegetariërs zuivel eten.

Definitie van vegetarisme en veganisme

Vegetarisme is een dieet dat bestaat uit plantaardig voedsel en soms zuivelproducten of eieren bevat, terwijl veganisme een striktere vorm van vegetarisme is die alle van dieren afkomstige ingrediënten uitsluit, inclusief voedingsmiddelen als zuivel, eieren en honing. Hoewel een vegetarisch dieet gezond kan zijn, zijn er verschillende gezondheidsvoordelen van veganisme. Een veganistisch dieet kan het cholesterolgehalte en de bloeddruk helpen verlagen, het risico op diabetes type 2 en hartziekten verminderen en de levensduur verlengen. Een veganistisch dieet kan ook de milieuvervuiling verminderen omdat er minder dieren worden gedood voor voedsel en minder land wordt gebruikt voor het weiden van vee. Hoewel vegetarisme een goede keuze is voor je gezondheid, heeft een veganistisch dieet nog meer gezondheidsvoordelen.

Voordelen van vegetarisme

– Een lager risico op hartziekten – Vegetariërs hebben een lager risico op hartziekten dan degenen die vlees eten, vaak door het lagere gehalte aan verzadigde vetten in hun dieet. Bovendien roken vegetariërs minder vaak en sporten ze meer, wat het risico op hartziekten verder kan verminderen. – Een lager risico op bepaalde vormen van kanker – Studies tonen aan dat vegetariërs een lager risico hebben op darm-, eierstok- en borstkanker dan niet-vegetariërs. – Beter beheer van diabetes type 2 – Het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 is lager bij vegetariërs dan bij niet-vegetariërs, omdat het dieet de insulineresistentie kan verminderen. – Een langere levensduur – Vegetariërs leven langer dan vleeseters, en veganisten leven zelfs langer. – Een beter milieu – Een vegetarisch dieet helpt de milieu-impact van de voedselproductie te verminderen. – Betere aanpak van ijzertekort – Veganisten kunnen een risico lopen op ijzertekort door het beperkte ijzer in plantaardig voedsel, maar dit kan worden aangepakt door ijzerrijke voedingsmiddelen op te nemen, zoals peulvruchten, met ijzer verrijkte voedingsmiddelen en zaden of noten, zoals amandelen.

Voordelen van veganisme

– Lager cholesterolgehalte – Veganistische diëten kunnen het cholesterolgehalte helpen verlagen en het risico op hartaandoeningen verminderen. – Lager risico op diabetes type 2 – Onderzoek suggereert dat veganistische diëten diabetes type 2 kunnen helpen voorkomen. – Een langere levensduur – Veganistische diëten kunnen helpen de levensduur te verlengen in vergelijking met andere diëten. – Beter beheer van ijzertekort – Veganisten hebben een lager risico op ijzertekort, omdat ijzer gemakkelijker wordt opgenomen uit plantaardig voedsel dan uit vlees. – Beter beheer van bepaalde vormen van kanker – Diëten met weinig vlees, vooral verwerkt vlees, kunnen het risico op bepaalde vormen van kanker verminderen, waaronder darmkanker, borstkanker en alvleesklierkanker. – Een gezonder milieu – Een veganistisch dieet vermindert de milieuvervuiling doordat de uitstoot van broeikasgassen door de veeteelt wordt verminderd. – Gezondere habitats – Een veganistisch dieet vermindert de hoeveelheid land die wordt gebruikt voor begrazing. – Minder dieren worden gedood – een veganistisch dieet vermindert de noodzaak om dieren te doden voor voedsel.

Nadelen van vegetarisme

– Het kan moeilijk zijn om voldoende eiwitten binnen te krijgen – Eiwit is een belangrijke voedingsstof die helpt bij de opbouw en reparatie van cellen, de productie van hormonen, enzymen en neurotransmitters, en het voorkomen van spierverlies. Vegetariërs kunnen moeite hebben om voldoende eiwitten binnen te krijgen als ze niet genoeg peulvruchten, zaden of noten eten, en het kan zijn dat ze eiwitsupplementen aan hun dieet moeten toevoegen. – Het kan moeilijk zijn om voldoende ijzer binnen te krijgen – IJzer is een essentieel mineraal dat zuurstof door het lichaam helpt vervoeren en helpt bij veel belangrijke lichaamsfuncties. Een tekort aan ijzer komt vaak voor bij vegetariërs, omdat slechts enkele plantaardige voedingsmiddelen ijzer bevatten. – Het kan moeilijk zijn om voldoende zink binnen te krijgen – Zink is een essentiële voedingsstof die helpt bij het immuunsysteem en wondgenezing, en het zit in een paar plantaardige voedingsmiddelen. – Het kan moeilijk zijn om voldoende vitamine B12 binnen te krijgen – B12 is een in water oplosbare vitamine die helpt bij veel lichaamsfuncties en komt alleen voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong. – Het kan moeilijk zijn om gevarieerd te eten – Vegetariërs moeten erop letten dat ze gevarieerd eten, zodat ze alle voedingsstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben. Een gevarieerde vegetarische voeding kan weinig eiwitten, ijzer, zink en vitamine B12 bevatten. – Het kan moeilijk zijn om voldoende calcium binnen te krijgen – Calcium is een essentieel mineraal dat helpt bij de vorming van botten en tanden, en het zit in zuivelproducten.

Nadelen van veganisme

– Het kan moeilijk zijn om genoeg eiwitten binnen te krijgen – Veel mensen die een veganistisch dieet volgen hebben moeite om genoeg eiwitten binnen te krijgen, omdat de meeste plantaardige voedingsmiddelen weinig eiwitten bevatten. – Het kan moeilijk zijn om genoeg ijzer binnen te krijgen – Een laag ijzergehalte kan leiden tot bloedarmoede, een aandoening waarbij het bloed niet genoeg zuurstofdragende hemoglobine heeft. IJzertekort komt vaak voor in veganistische diëten, maar het kan worden aangepakt door ijzerrijke voedingsmiddelen te eten, zoals peulvruchten, met ijzer verrijkt voedsel en zaden of noten, en door ijzersupplementen te nemen. – Het kan moeilijk zijn om voldoende zink binnen te krijgen – Een tekort aan zink kan leiden tot een verhoogd risico op infecties, zoals koortslip en griep. Veganisten lopen het risico op een zinktekort, maar dat kan worden aangepakt door zinkrijke voedingsmiddelen te eten, zoals peulvruchten, zaden, noten en volle granen. – Het kan moeilijk zijn om voldoende vitamine B12 binnen te krijgen – B12 is essentieel voor veel lichaamsfuncties en komt alleen voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong. Veganisten lopen het risico op een B12-tekort, omdat B12 moeilijk te vinden is in plantaardig voedsel. – Het kan moeilijk zijn om voldoende calcium binnen te krijgen – Calcium is een essentieel mineraal dat helpt bij de vorming van botten en tanden, en komt voor in zuivelproducten. Veganisten lopen het risico op een calciumtekort, omdat calcium vooral in zuivelproducten zit. – Het kan moeilijk zijn om gevarieerd te eten – Veganisten moeten erop letten dat ze gevarieerd eten om ervoor te zorgen dat ze alle voedingsstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben. Een gevarieerd veganistisch dieet kan laag zijn in eiwitten, ijzer, zink en vitamine B12. – Het kan moeilijk zijn om voldoende vitamine D binnen te krijgen – Vitamine D is nodig voor gezonde botten en kan moeilijk binnen te krijgen zijn met een veganistisch dieet, aangezien de meeste voedingsmiddelen die vitamine D bevatten zuivelproducten zijn. – Het kan moeilijk zijn om voldoende Vitamine B6 binnen te krijgen – Vitamine B6 is nodig om serotonine te produceren, dat verantwoordelijk is voor het reguleren van de stemming en de slaap. B6 komt voornamelijk voor in dierlijke producten, dus veganisten lopen het risico op een B6-tekort.

Verschil tussen veganistische en vegetarische diëten

– Veganistische diëten zijn strenger dan vegetarische diëten – Terwijl vegetarische diëten alle vlees, vis, gevogelte en zeevruchten uitsluiten, sluiten veganistische diëten ook alle zuivel, eieren en honingproducten uit. Dit maakt veganistische diëten strenger dan vegetarische diëten, omdat eieren en honing van dieren afkomstig kunnen zijn. – Veganistische diëten zijn gezonder dan vegetarische diëten – Veganistische diëten zijn vaak gezonder dan vegetarische diëten omdat ze alle dierlijke ingrediënten uitsluiten, waaronder zuivel, eieren en honing. – Veganistische diëten zijn

Gerelateerd

Wat maakt een restaurant chic
Mandu Koreaanse dumplings maken
Snelle kimchi maken

Volg mij op

Uitgelicht

De meest recente gerechten

Wat maakt een restaurant chic
Mandu Koreaanse dumplings maken
Snelle kimchi maken
8 Koreaanse gerechten die je echt moet proberen

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.