19 april 2024

8 Koreaanse gerechten die je echt moet proberen

Koreaanse gerechten worden steeds populairder rond de hele wereld. Koreaans eten is zo populair geworden dat zowel de lokale bevolking als toeristen het omschrijven als hartige, kruidige en voedzame lekkernijen waar je op elk moment van de dag van kunt genieten. We hebben een lijst samengesteld met de beste Koreaanse gerechten die je echt moet proeven, zeker als je zelf Zuid-Korea bezoekt!

Kimchi

Als je al een beetje bekend bent met de Koreaanse keuken is het zeker geen verrassing dat kimchi op deze lijst staat. Kimchi wordt in Korea echt bij elke maaltijd gegeten. Dit pittige gerecht begint dan ook steeds populairder te worden in het buitenland.

Dit heerlijke Koreaanse gerecht bestaat al meer dan 2000 jaar en dateert uit de Shilla-dynastie. Kimchi bestaat uit Koreaanse kool, radijs, ui, gember en lente-ui met chilipoeder en zelfs geperste knoflook en gezouten zeevruchten, die vervolgens worden gefermenteerd.

Als je echt van kimchi houd kan je het alleen op zich met een beetje witte rijst eten, maar je kan het ook toevoegen aan soepen, rijstwafels en andere Koreaanse gerechten. Kimchi is ook de basis voor veel andere gerechten, zoals kimchi-stoofpot (kimchi jjigae), kimchi-pannenkoek (kimchijeon) en kimchi-gebakken rijst!

Tteokbokki

Houd je ook net zo van lekker pittig eten? Dan zal tteokbokki waarschijnlijk ook iets voor jou zijn. Tteokbokki wordt gemaakt van rijst en heeft een heerlijk chewy gevoel in je mond.

Tteokbokki is een traditioneel Koreaans gerecht dat is gemaakt met dikke plakjes garaetteok (gekookte rijstwafel), viskoekjes, uien, knoflook, zout, suiker en groenten die worden geroerbakt in zoete rode chilisaus. Deze populaire snack heeft een rood-oranje kleur en wordt meestal verkocht bij straatverkopers. In Korea symboliseert tteok de wens voor een lang leven, vrij van ongeluk en boze geesten.

Bulgogi

Als je van vlees houd is dit gerecht echt iets voor jou. Bulgogi bestaat meestal uit dunne plakjes gemarineerde ossenhaas, maar je kan ook prima kippendij, garnaal of andere vleessoorten gebruiken! Dit gerecht wordt samen met gesneden uien, groene paprika’s en knoflook gekookt. Voorafgaand aan het grillen wordt dit Koreaanse gerecht lekker lang gemarineerd in een mengsel van sojasaus, sesamolie, peper, knoflook, uien, gember en suiker om de smaak en zachtheid te versterken.

Jjigae

Er zijn veel verschillende soorten jjigae, maar deze Koreaanse stoofpot bevat grootendeels dezelfde ingrediënten. Vlees, zeevruchten of groenten worden in een bouillon op smaak gebracht met hete peperpasta (gochujang), gefermenteerde miso (gaenjang), sojabonenpasta of gezouten gefermenteerde garnalen (saeujeot). Jjigae heeft een vergelijkbare consistentie als een westerse stoofpot, maar is echt een stuk pittiger een smaakvoller.

Korean fried chicken

Echt een authentiek Koreaans gerecht is Korean fried chicken niet. Dit gerecht is eigenlijk ontstaan door de Westerse bevolking in Korea. Koreaanse gebraden kip is eigenlijk net als de typisch Amerikaanse fried chicken. In tegenstelling tot de zoute versie die je in Amerika vindt, wordt de kip in Korea bedekt met een zoete en pittige saus en wordt dan vervolgens dubbel gebakken! Hierdoor is het vlees van binnen zeer sappig en mals, terwijl de buitenlaag knapperig is en weinig vet bevat. Het is een populaire late night snack die meestal met bier wordt geserveerd.

Gimbap

Als je van Japanse sushi houdt is gimbap zeker iets voor jou. Koreaanse gimbap (of kimbap) lijkt in eerste oogopslag ook erg op de Japanse sushi. Het is een Koreaans gerecht gemaakt van gekookte rijst, groenten, vlees, gerold in vellen zeewier. Wanneer het een rol is wordt dit Koreaanse gerecht vervolgens in plakjes gesneden. Vaak denk je bij Japanse sushi aan zalm of tonijn, maar dit Koreaanse gerecht bevat meestal vlees!

Dit Koreaanse gerecht is echt ideaal om mee te lunchen of als snack te eten! Gimbap is een gerecht, net als tteokbokki, wat je snel kan afhalen en als snack kan opeten. Als je een Koreaanse supermarkt binnengaat, zie je rijen gimbap in verschillende smaken en vormen, waaronder de driehoekige gimbap van €1.-. Wil je liever een verse Gimbap? Je zal geen problemen hebben om een restaurantje te vinden waar je kan zien hoe je verse gimbap gemaakt wordt.

Bibimbap

Dit is een van de gezondste gerechten in Korea en is perfect tijdens de zomer en de winter. Bibimbap, wat ‘gemengde rijst’ betekent, wordt geserveerd in een kom met wortels, rijst, pikante saus en een gebakken ei. Om bibimbap te eten, moet je eerst alles door elkaar mengen. Het is een gezond gerecht, omdat je ook nog een beetje beweegt voordat je het gaat eten!

Als je Korea in de winter bezoekt, is er een versie genaamd dolsot (hete steen) bibimbap. In plaats van een metalen kom en koude ingrediënten krijg je een hete stenen kom met warme rijst en een rauw ei erop. Je moet nog steeds alles mengen, maar terwijl je het mengt, kookt het ei en versmelt het met de rijst en andere ingrediënten, waardoor je een soort gebakken rijst met groenten krijgt. Het is een van de beste Koreaanse wintergerechten en het perfecte tegengif voor het koude Koreaanse weer.

Koreaans eten in Nederland

Ben je benieuwd naar de smaken van alle Koreaanse gerechten? Probeer dan zeker langs te gaan bij een Koreaans restaurant in Nederland voordat je zelf aan de slag gaat. Voordat je zelf begint met deze heerlijke gerechten te koken is het belangrijk om de aroma’s en smaken te kennen. Als je het helemaal bont wilt maken kun je ook zelf een Koreaanse kookcursus volgen!

Gerelateerd

De Onmisbare Rol van Victoria Arduino Koffiemachines in de Horeca
Zakelijk kruiden kopen: voordelen voor restaurants
Sfeerfoto's laten maken van jouw restaurant

Volg mij op

Uitgelicht

De meest recente gerechten

De Onmisbare Rol van Victoria Arduino Koffiemachines in de Horeca
Zakelijk kruiden kopen: voordelen voor restaurants
Wat maakt een restaurant chic
Mandu Koreaanse dumplings maken

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.