25 april 2024

Snelle kimchi maken

Ontdek hoe snel kimchi eigenlijk kan zijn! Kimchi, een eeuwenoud Koreaans bijgerecht, is de laatste tijd ontzettend snel populair geworden, dit door zijn unieke smaak en gezonde eigenschappen. Maar wist je dat je geen dagen hoeft te wachten op fermentatie om van kimchi te genieten? Met onze snelle kimchi, ook bekend als ‘emergency kimchi’, geniet je direct van de verrukkelijke smaken van dit traditionele gerecht!

Wat is snelle kimchi

Kimchi is een traditioneel Koreaans bijgerecht van gezouten, gefermenteerde groenten. Het bestaat al honderden jaren en wordt in Korea bij echt elke maaltijd gegeten. Kimchi is de laatste tijd ook ontzettend populair geworden in het westen, deels vanwege zijn smaak en veelzijdigheid, maar ook grotendeels omdat kimchi zo gezond is. Kimchi heeft een zure, zoute, hartige en vaak pittige smaak. Kimchi kan ook licht bruisend aanvoelen op je tong door de fermentatie! Dit door de levende probiotische bacteriën die geweldig zijn voor je maag.

Eigenlijk is het enige nadeel bij kimchi dat het zo lang duurt voordat je het kan opeten. Gelukkig is er een geheim trucje bedacht waardoor jij meteen van je kimchi kan genieten… snelle kimchi! Veel mensen denken gelijk ‘’maar hoe kan ik mijn kimchi dan zo snel fermenteren?’’. Nou, niet dus! Als je snelle kimchi echt goed maakt, zou je het verschil bijna niet eens moeten proeven. Het allerbeste hieraan is dat als je snelle kimchi genoeg overhoudt, deze kimchi ook gewoon gaat fermenteren. Zo kan je dus nu van snelle kimchi genieten, en later van echte kimchi!

Maar hoe doe je dat dan? Door de kool even te laten koken. Koken van kimchi is een alternatieve manier voor fermentatie die kan worden gebruikt om snelle kimchi te maken. Terwijl bij fermentatie goede bacteriën de suikers in de groenten in de loop van de tijd afbreken, waardoor nieuwe smaken en texturen ontstaan, versnelt koken het zacht worden van groenten. Dit zorgt ervoor dat de snelle kimchi snel de smaken van de kruiden kan absorberen.

Snelle kimchi ingrediënten

Kimchi kan worden gemaakt van veel verschillende groenten en zelfs fruit, maar de meest bekende versie – baechu kimchi – wordt gemaakt met kool. Naast kool bevat snelle kimchi vaak radijsjes, lente-uitjes, wortels, knoflook, gember, chili vlokken en andere smaakstoffen.

Voor dit snelle kimchi recept maken wij dan ook de meest bekende versie. Dit omdat deze versie zo smaakvol en knapperig is. Het belangrijkste bij deze ingrediënten? Doe alles hoe je het zelf lekker vindt, experimenteer met de smaken en maak je eigen snelle kimchi recept! Zo doen de Koreanen het ook.

Ingrediënten:

  • 1 Chinese kool
  • water en zout
  • 3 bosui, in fijne ringen
  • 1 peen, julienne of jardinière gesneden
  • 1-2 el Koreaanse hot pepper flakes en/of 1-2 el chilipasta/gochujang
  • 3 knoflookteentjes, fijn geperst of fijngesneden
  • 2 tl suiker
  • 1 tl vissaus (optioneel)

Optionele ingrediënten: Een peer of andere harde groenten zoals spitskool, radijs, rettich, etc.

Heb je geen Chinese kool? Probeer het dan met bok choy of een andere soortgelijke koolsoort

Snel kimchi maken

Stap 1 

Kook de koolbladeren in een pan met water en zout totdat de koolbladeren slap worden. Wanneer de kool niet meer knakt wanneer je hem dubbelvouwt, weet je dat hij klaar is. Spoel de kool af onder koud water en knijp vervolgens al het vocht uit de kool met je handen.

Stap 2 

Snijd de kool in hapklare stukken en leg deze in een grote kom.

Stap 3 

Mix de bosui, peen en andere groenten of fruit bij de kool en breng het op smaak met de hot pepper flakes, chilipasta, knoflook, suiker en eventueel vissaus.

Stap 4 

Proef de kimchi en breng het eventueel meer op smaak, maak hem precies zoals jij hem lekker vindt. Serveer het direct als bijgerecht!

Snelle kimchi waarbij eten

Maar waar eet je deze snelle kimchi dan bij? Eigenlijk alles waar je normale kimchi bij zou eten. Een persoonlijke favoriet is bijvoorbeeld bulgogi en dumplings met kimchi. Kimchi is eigenlijk wel lekker bij elk gerecht waar rijst geserveerd wordt.

Zo gemakkelijk is het dus! Snelle kimchi staat in een handomdraai al op tafel. Wil je meer weten over de Koreaanse keuken? Lees dan zeker ook de andere blogs op myrestaurant.nl!

Gerelateerd

Wat maakt een restaurant chic
Mandu Koreaanse dumplings maken
8 Koreaanse gerechten die je echt moet proberen

Volg mij op

Uitgelicht

De meest recente gerechten

Wat maakt een restaurant chic
Mandu Koreaanse dumplings maken
Snelle kimchi maken
8 Koreaanse gerechten die je echt moet proberen

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.